Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2021 11:00 - Свети Симеон Нови Богослов
Автор: isihast123 Категория: Други   
Прочетен: 224 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 14.01.2021 11:02


 Преподобният исихаст Симеон се родил в пафлагонийското село Галат от знатни и богати родители. Баща му се казвал Василий, а майка му Теофания. От дете показвал големи способности, бил с кротък и благоговеен нрав и обичал уединението. Когато поотраснал, родителите му го изпратили в Константинопол при него роднина, който бил приближен на царя. Там го дали да се учи и той скоро преминал така наречените граматически курсове. Следвало да премине и философските, но се отказал от тях, боейки се да не се увлече от нещо непотребно под влияние на другарите си. Чичо му, при когото живеел, не го принуждавал, но побързал да го въведе в служебната кариера, която сама по себе си е достатъчно строга наука за внимателните. Но преподобният Симеон малко се интересувал от това, че е станал член на царския синклит. Желанията му били устремени другаде и други лежало на сърцето му. Още по време на учението си той се запознал със стареца Симеон, когото наричали Благоговейни, често ходел при него и във всичко се ползвал от съветите му. Сега той бил по -свободен да прави това и то му било още по - необходимо.

Слова от преподобния Симеон Нови Богослов: 

"Виждаме, че човекът, като станал тленен и смъртен чрез престъпването на Божията заповед, естествено започнал да изпитва глад, жажда, иска да спи, уморява се, чувства студ и зной; затова не по своя воля яде, пие, спи, почива, облича се и се съблича, независимо дали иска, или не, и няма нито един човек, който би могъл да изтърпява глад и жажда и всичко друго, изброено преди това, освен с голямо самопринуждение и самостеснение.

Така у човека възниква чувството за тези потребности и удволетворяването им става не по неговата воля и естествено. И тук има нещо по неговата воля, но не многократно и не задълго. 

Божиите светии по своя воля принуждавали естеството си си с лишения смирявали тялото си, постейки, бодърствайки, излагайки се на студ и зной, и измъчвайки себе си доброволно; но ги укрепявала Божията благодат и те имали сили да извършват това. 

И така, ако всичко това става не по волята на човека, като дело на естеството, тогава в какво се проявява самовласитеот на човека? То не се проявява в нищо друго, освен в това - умът винаги да бъде издигнат и пролепен към единия Господ Бог, нашия многомилостив Спасител. Ако самовластието се вижда в това, което е в наша власт, то това, което не е в наша власт, няма самовластие.

Но волята и желанието на човека биват предвождани от самовластието както по отношение на това, което е в наша власт, така и по отношение на това, което не е в наша власт. 

Каквото е болестта в тялото, това е и грехът в душата. Когато тялото заболее, болният не се грижи за нищо друго, нито за богатство, нито за слава, нито за утехи, а само за излекуването на тялото и възстановяването на здравето си. Така и душата боледува от греха, цялата грижа не трябва да се насочва към нищо друго, нито към богатства, нито към слава, нито към удоволствия, а само към излекуването на душевната болест и възвръщане на здравето на душата. 

image



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: isihast123
Категория: Други
Прочетен: 4462
Постинги: 3
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031